Surf mee met Mastertrainer Geert van Poppel

Functional Training

Functional Training voor Surfers

Vorige week was ik op vakantie in Portugal, even opladen na een drukke periode van werken, trainingen schrijven en lesgeven. Je stelt nu je waarschijnlijk een relaxvakantie voor aan een zonnig strand op een strandbedje met een cocktail in je hand, maar stilzitten is helaas nooit een van mijn beste eigenschappen geweest. Dus wat doe je dan? Juist: Surfen!

Als de surfinstructeur ’s ochtends om 10.00 voor de deur staat om je mee te nemen naar de “surfspot of the day” check je nog even alle ingrediënten voor een goeie surfdag: zonnebril: check, zonnebrand factor 50: check, zwembroek: check, een stevige lunch en heel veel water: check!  Let’s go!

Surfen is van de weinige sporten waarvan ik helemaal tot rust kan komen. Ik heb geen besef van tijd, ben even niet bezig met deadlines of “to do lijstjes” Ik ben één met de golven en denk alleen maar aan surfen. Het unieke gevoel als je uit het water komt na een goeie surfsessie is onbeschrijflijk: totale rust in je hoofd en een tevreden gevoel in je lichaam.

Surfen is een sport die kracht, stabiliteit,  lenigheid en vooral mindfulness vergt. Dezelfde aspecten die ook in de LXR® training zitten. Focus op het hier en nu, concentratie en dosering van je krachten. De golven zijn meedogenloos en straffen elk concentratieverlies onverbiddelijk af. En omdat ik absoluut geen pro ben met een surfstrand in zijn achtertuin, is een “wipe out” ook voor mij helaas meer regel dan uitzondering. Dan is het adem inhouden en spartelen totdat je weer boven water bent om vol goede moed opnieuw beginnen.

Om beter te worden in surfen, moet je vooral heel veel surfen, zou Johan Cruyff gezegd kunnen hebben. Toch zijn veel elementen van het surfen heel goed trainbaar “op het droge”, zowel thuis als in de sportschool. Hieronder beschrijf ik drie tips om te voorkomen dat je als een uitgeputte zeehond aanspoelt op het strand tijdens jouw surfvakantie.

1.Paddle Power

Om een golf te kunnen pakken, moet je jezelf eerst door de branding weten te werken. En dat doe je door te peddelen voor je leven! Peddelkracht, maar vooral kracht-uithoudingsvermogen is hier essentieel. Schouders trainen dus: front raises, side raises en shoulder presses!  Maar waar je in de sportschool na 10 herhalingen even op adem kan komen voor je volgende set, laat je dat wel uit je hoofd als je een set golven op je af ziet komen! Je moet door de verzuring heen kunnen gaan. Dit betekent dat je veel herhalingen (20-30x) met een relatief licht gewicht moet maken om je peddelvermogen functioneel te verbeteren. Ook battle rope oefeningen zoals alternating waves zijn super effectief voor het verbeteren van krachtuithoudingsvermogen van je schouders.

2. Stabiliteit

Bij het aanzicht van surf pro’s die zich met ogenschijnlijk gemak op hun miniboardje van een golf van 3 meter naar beneden laten storten en zich nonchalant een weg banen door een tunnel van water kun je je voorstellen dat hiervoor een enorme hoeveelheid stabiliteit vereist is.  Maar het zal echter wel even duren voordat je als beginnende surfer je eerste “pop up” maakt en een ongebroken golf weet te pakken. Voor die tijd ben je vooral bezig met je balans te bewaren terwijl je je liggend op je board een weg door de golven baant.  Juist hier is balans essentieel:  je stuur je bewegingen vanuit je core en je heupen. Je core stability train je niet met sit ups en crunches. Plank variaties waarbij je afwisselend een voet of een hand van de grond tilt zijn effectieve core oefeningen die je helpen je stabiliteit in het water de bewaren. Gebruik een BOSU of een fitness bag om op te steunen: het instabiele oppervlak zorgt ervoor dat je je balans nog meer uitdaagt en je core harder laat werken.

3. Mobiliteit


Surfen draait niet alleen om peddelen en balanceren. Mobiliteit is een van de belangrijkste elementen van deze sport. Veel surfers doen daarom aan yoga om hun lenigheid te verbeteren en doen oefeningen zoals de downward – en upward facing dog als  warming up. Met name in de “pop up”- het opkomen tot stand-  is mobiliteit enorm belangrijk. Je duwt je bovenlichaam op vanuit armen om vervolgens een grote stap voorwaarts te maken op je board. De mobiliteit in je heupen en de souplesse van de beweging bepalen of je je voeten op de juiste plaats kunt zetten voor een  succesvolle take off. Je kunt de “pop up” heel goed oefenen op het droge en verwerken in een yoga flow zoals de zonnegroet. Daarnaast kan het enorm helpen om je rug en schouders soepel te houden door middel van foamrolling!

Ik hoop dat je deze tips je helpen om optimaal voorbereid aan je surfvakantie te beginnen! En ook als je niet van plan bent om ooit te gaan surfen,  helpen ze je in ieder geval aan een summer proof beach body!

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

LXR op Facebook LXR op Twitter LXR op Google Plus LXR op Instagram