“Iedereen die wel eens een groepsles heeft gevolgd weet het: muziek kan een les maken of breken.”
Mastertrainer en choreograaf Geert legt uit hoe hij op zoek gaat naar de juist muziek voor LXR®.
De juiste muziek geeft je dat lekkere gevoel dat je afleidt van de pijn in je spieren en je helpt om even niet te denken aan alles wat je nog moet doen. En misschien wel het belangrijkst: het geeft je die kick waardoor net dat beetje extra kan geven en na afloop met een smile op je gezicht de zaal uitloopt. Moe maar voldaan, vol energie en positiviteit.
Het grote voordeel van lessen met een vaste choreografie is de structuur en voorspelbaarheid. Dit helpt je om je energie goed te doseren en te pieken wanneer het moment daar is. Je weet wat er komen gaat en je weet wanneer je gas kunt geven. De climax nadert, je laadt je op en als die beat dropt vind je plotseling een nieuw vaatje energie waardoor je nog ietsje dieper kan gaan! Dat “wow” gevoel laat je niet meer los en zelfs als je het nummer in de club hoort ben je geneigd je moves van de groepsles te demonstreren.
Voor veel instructeurs zal dit herkenbaar zijn: bij elk nummer wat je hoort, onderweg in de auto of in de club denk je: “hee, dit zou een goede zijn voor …” Muziek zoeken voor een LXR® les is dan ook iets waar ik eigenlijk altijd mee bezig ben, daar kun je niet even een uurtje voor gaan zitten. Ik zoek naar dat gevoel dat past bij de workout of bij een specifieke oefening en selecteer muziek die die extra kick kan geven tijdens het sporten. Dat kan een ordinaire beukplaat zijn, maar ook wat subtielere muziek, die je net dat juiste gevoel geeft. Daarnaast vind ik het leuk om muziek die ik tijdens het uitgaan of op festivals en concerten luister te gebruiken voor een extra beleving tijdens de workout.
LXR® Muziek Strength
Voor de LXR® Strength les geldt eigenlijk: vanaf de eerste minuut het gas erop. De les duurt immers maar 30 minuten, dus elke seconde telt als we optimaal rendement willen halen! Toch heeft elke track zijn eigen karakter en is de les bewust en met gevoel samengesteld tot een gevarieerd geheel. Een warming up moet vooral een feel good nummer zijn, niet te agressief, maar wel energiek. De leg track moet lekker stevig zijn en het tempo moet redelijk hoog liggen: we willen veel reps maken in korte tijd en ook de hartslag flink laten stijgen. De upper body track moet vooral beuken: de beat moet je door je reps heen loodsen en je dwingen om je bewegingen krachtig en groot te maken. Hardstyle nummers doen het altijd goed hier! Niet echt een muziek stijl die ik thuis opzet als ik achter mijn laptop zit, maar dat is het mooie van muziek: je hoeft er niet van te houden, als het maar zijn werk doet. Ik vind het dan ook fantastisch om te zien hoe ook dames van 50 los kunnen gaan op een anthem van een hardstylefeest zoals Qlimax. Track 4 moet je er echt doorheen slepen, want nu begint de vermoeidheid op te spelen. Niet al te snel en duidelijk opgebouwde climaxen helpen hierbij om je energie juist te doseren. Bij track 5 geven we nog een keer gas om maximale intensiteit te bereiken: geen ik gewikkelde choreo, gewoon gaaaan!!! Daar hoort een rauwe plaat bij. Dat kan een rock nummer zijn, maar ook house nummer. Als het tempo en het energie niveau maar hoog liggen! Track 6 is de afsluiter van de LXR® Strength les, we focussen hier op de core. Hier past een lekkere vette R&B track het best. Dit helpt je dat “feel good” gevoel vast te houden, als de beats door de zaal dreunen en het zweet in straaltjes via je neus richting de grond loopt tijdens het planken…
LXR® Muziek Mobility
Voor LXR® Mobility gelden hele andere regels. Foam rollen en stretchen vereisen een bepaalde focus en mindfullness, dus een feestnummer of een houseplaat is hier niet op z’n plaats. Toch vind ik het belangrijk dat deze training niet in het traditionele zweverige “body en mind hokje” geplaatst wordt. Ook Mobility is een fysieke training en hoeft niet vergeleken te worden met een yoga of pilates les. Geen klankschalen en zeegeluiden dus, maar lekkere krachtige, diepe nummers die focus en energie geven. In de LXR® Mobility lessen kan ik veel van mijn eigen muzieksmaak kwijt: van lounge tot ballads en van tot trip hop en deephouse.
Hoe lekker een nummer ook kan zijn als je uit je dak gaat op dat festival of gezellig mee blèrt in de kroeg, dat is nog geen garantie voor succes in de groepspsles. Een track moet een bepaalde opbouw hebben, het liefst meerdere herkenbare refreinen en coupletten om je les mee op te bouwen. Daarnaast is het tempo belangrijk en de duur van een nummer. Nu kan ik als choregraaf wel een beetje knippen en plakken in de nummers die ik selecteer, maar persoonlijk vind ik het belangrijk dat en track zijn karakter behoudt, authentiek blijft.
Daarnaast is variatie belangrijk. Over smaak valt niet te twisten, dus hoe graag ik zelf alleen maar deep house plaatjes zou gebruiken, het aanbod moet gevarieerd blijven. En tegen mijn deelnemers zeg ik altijd: het is ok om een nummer niet leuk te vinden. Des te harder ga je als daarna jouw favoriete track start.
[…] 30 jaar vindt de LXR® muziek erg leuk en is blij met de les omdat er niet zoveel herhalingen in zitten. Op de vraag ‘Wat vind […]