Is een cooling-down nou echt zó belangrijk? Dennis legt het uit!

LXR cooling-down

Waarom is een cooling-down belangrijk?

Na de zomer zijn we weer met zijn allen in ons vertrouwde ritme van sporten gekomen. De vakantie is weer voorbij en de kinderen zitten weer op school.
Na een intensieve workout wil je het liefst zo snel mogelijk je rust nemen, maar is dit slim?
Voor veel sporters is het echter aan te raden om een cooling-down te doen. Verrassend genoeg is een cooling-down niet alleen bedoeld om spierpijn te voorkomen, maar ook om beter te herstellen van het sporten.

Beter herstel

Naast het weer lekker tot rust komen is een cooling-down ook belangrijk voor het verminderen van de concentratie melkzuur in je lichaam. Melkzuur is een stofje dat zich onder zware inspanning ophoopt in de spieren en kan zorgen voor een vertraagd herstel. Een cooling-down kan helpen met het reduceren van de concentratie melkzuur in je lichaam: “Tijdens een cooling-down train je op een lage intensiteit. Je hart en spieren verbranden dan de laatste beetjes melkzuur. Je maakt verder geen melkzuur meer aan. Als je abrupt stopt met sporten dan verbrandt je ook wel melkzuur, maar het gaat heel langzaam. De concentratie melkzuur in je lichaam is dan groter en je herstelt langzamer.”

LXR® Mobility

Tijdens deze 15 min workout worden stretchtechnieken gecombineerd met foam rolling. Foam rolling is een zelf massage(SMR)  techniek waarbij gebruikt gemaakt wordt van een foam rol. Foam rolling stimuleert de doorbloeding in de spieren en kan helpen gevoelige knopen uit je spieren te masseren. In een stretch flow verlengen we de spieren die we met de foam rol hebben gemasseerd voor optimale flexibiliteit en sneller spierherstel.

Cooling down

De voordelen van LXR® mobility

  • Snel spierherstel na een zware training
  • Voorkom blessures en beweeg vrijer
  • Ervaar ultieme ontspanning en voel stress verdwijnen
  • Soepel en flexibel in 15 minuten

Wanneer ga ik dit doen?

Het is niet voor alle sporters even belangrijk om een cooling-down te doen. Voornamelijk sporters die kort- of langdurig intense inspanning moeten leveren en daarna vrij plotseling stoppen met sporten kunnen gebaat zijn bij een cooling-down. Denk aan een intensieve HIIT training of sporten zoals voetbal, fietsen met een eindsprint en het rennen van een marathon. Andere sporten, zoals duursporten, functioneren zelf al als cooling-down. Ben je aan het joggen, doe dan het laatste stukje lekker rustig aan. Ben je op fietsvakantie, trap de laatste kilometer wat langzamer. Sport je niet vaak, bijvoorbeeld als je eens per week naar de sportschool gaat, probeer dan de SMR oefeningen met de foamrol te doen, gevolgd door nog een paar stretches na het sporten te doen, zodat je weer heerlijk ontspannen en met een goed gevoel naar huis kan. 2 vliegen in 1 klap…😉

Heel veel succes!

Groetjes, Dennis

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

LXR op Facebook LXR op Twitter LXR op Google Plus LXR op Instagram