Guilty pleasures op de piste

guilty pleasure op de piste

4 tips om zorgeloos van je wintersport te genieten

Afgelopen week was ik met mijn vrienden op wintersportvakantie in Oostenrijk, het land van de prachtige alpen, besneeuwde pistes, Tiroler muziek en… juist: Bier, Bratwurst en Apfelstrudel… Iedereen die wel eens op wintersport is geweest, weet dat het woord “sport” in wintersport soms wat overschat wordt. Het calorieverbruik op de pistes wordt over het algemeen ruimschoots gecompenseerd door de Oostenrijkse lekkernijen tijdens de lunch of de “derde helft” van de skidag: de apres-ski.

Ook ik ben geen heilige en heb me na een heerlijke dag snowboarden regelmatig ondergedompeld in het apres-ski leven in een van de dampende bars langs de pistes. En na een Jagerbomb of 3 sta je voor je het weet met rode wangen te hossen tussen de landgenoten op apres-ski toppers als “Seks met die Kale” en “Nur noch Schuhe an”.

Waar ik Nederland een redelijk strikt eet-en train schema heb, laat ik de touwtjes op vakantie meestal even vieren. Vakantie betekent voor mij ontspanning, even geen calorieën tellen, “meal preppen” of me druk maken om een gemiste training. Zo zorg ik ervoor dat ik uitgerust en gemotiveerd thuis kom om mijn drukke leven weer op te pakken. Om te voorkomen dat je niet uitgeput, uitgedroogd en uitgedijd thuiskomt, geef ik je hier een paar tips om zorgeloos te genieten van je “guilty pleasures” tijdens de wintersportvakantie.

 

  1. Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar

Je verbruikt een hoop energie op de piste, zowel door de lichamelijke inspanning als door de kou en de ijle lucht die minder zuurstof bevat. Het tekort aan voedingsstoffen dat je oploopt door het ontbijt over te slaan kun je gedurende de rest van de dag (bijna) niet meer kunt inhalen, met als gevolg dat je energieniveau daalt. Als je de hele dag wilt knallen in de sneeuw, is een stevig ontbijt dus essentieel. Ook de calorieën van de Bratwurst of de Kaiserschmarrn tijdens de lunch verbrand je met gemak. Vermijd ‘s avonds na de apres-ski de vette hap en je zult de volgende dag een stuk makkelijker je bed uit komen!

  1. Drink veel water

Als je de hele dag in de weer bent op de piste, verbruik je niet alleen veel calorieën. Je lichaam produceert ook enorm veel warmte waardoor je meer transpireert dan normaal en veel vocht verliest. De biertjes in de apres-skibar zorgen voor nog meer uitdroging, waardoor ze de volgende dag extra hard komen in de vorm van hoofdpijn en stijve spieren. Neem dus een grote fles water mee en drink minimaal 2 liter water gedurende dag om uitdroging te voorkomen!

  1. Ga op tijd naar bed

Fysieke inspanning vraagt om herstel en de beste manier om te herstellen is een goede nachtrust. Geniet dus van je apres-ski momentje, maar laat je niet verleiden om tot diep in de nacht te blijven hossen: haak op tijd af zodat je een lange nacht kunt maken (dit voorkomt tevens gênante momenten die later nog wel eens tegen je gebruikt zouden kunnen worden…). Als je na een goede nachtrust op tijd wakker bent om de eerste lift naar boven te pakken zal je jezelf de volgende ochtend dankbaar zijn.

  1. Pak die vitamine D

Zonlicht is een van de beste middelen om van je winterdepressie af te komen. Onder invloed van het wintersportzonnetje maak je een enorme vitamine D aan, wat zorgt voor een energieboost en een beter humeur omdat het helpt je serotoninegehalte te verhogen. Daarnaast helpt vitamine D je bloedsuikerpiegel constant te houden en verbetert het de calcium opname voor sterkere botten. Smeer je wel goed in, want de UV kracht van de zon is in de bergen een stuk hoger door de ijle lucht.

Ik hoop dat je met deze tips het maximale uit je wintersport kunt halen en zonder gewetensbezwaren kunt genieten, om thuis in Nederland weer uitgerust en opgeladen het leven tegemoet te gaan!

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

LXR op Facebook LXR op Twitter LXR op Google Plus LXR op Instagram