Met welke Fitness Bag zie jij jezelf al trainen?

LXR® fitness bag

Functional trainen met de LXR® fitness bag

De fitness bag is een van de oudste tools uit de geschiedenis van de fitness en herleeft, net als de medicine ball en de kettlebell, zijn revival vanwege zijn functionele en robuuste karakter. Trainen met de fitness bag grijpt terug naar de primal movements: het daagt grijpkracht en stabilisatiekracht uit en maakt het mogelijk dynamisch te bewegen. Daarnaast is de bag bestand tegen een stootje. Het formaat van de bag maakt sommige oefeningen net ietsje uitdagender dan bijvoorbeeld een dumbbell of barbell, maar maakt sommige oefeningen juist weer comfortabeler.

Wat is de meerwaarde van een fitness bag t.o.v. traditionele statische gewichten?

De fitness bag maakt trainen dynamischer en minder voorspelbaar vergeleken met een ‘dood gewicht’ zoals een barbell of dumbbell. Dit geeft de LXR® training zijn unieke, uitdagende en functionele karakter. 
Door middel van geïntegreerde bewegingen, zoals de squat press en de swing worden spieren van het onderlichaam en het bovenlichaam aan elkaar gekoppeld en wordt de core geactiveerd. Het unieke aan dit soort bewegingen is dat het lichaam moet leren omgaan met het ‘momentum’: de combinatie van het gewicht van de bag en de snelheid van de beweging. Het beheersen van dit momentum vergt veel meer coördinatie dan bij het heffen van een ‘dood’ gewicht zoals een barbell. De integratie van dit soort dynamische core movements maakt trainen met de LXR® fitness bag functioneel en effectief.

Rotaties en Ballistische bewegingen

Rotaties spelen een belangrijke rol in de LXR® Strength Workout. Rotaties activeren de core, zodat de wervelkolom beschermd wordt en mobiliseren de schouders en de heupen. De Swing Rotation is een ‘ballistische beweging’ die is te vergelijken met een kettlebell swing. Met ballistische bewegingen bedoelen we explosieve excentrische bewegingen waarbij een object (in dit geval de fitness bag) in een vrije (cyclische) baan beweegt. De bag wordt met een explosieve spiercontractie in beweging gebracht en hoeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een barbell overhead press, niet te worden afgeremd in de opwaartse richting. Door de explosieve spiercontractie is de snelheid, kracht, vermogen en spieractivatie hoger bij ballistische oefeningen dan bij traditionele krachtoefeningen. Ballistische training wordt veel gebruikt voor sport-specifieke training omdat deze trainingsvorm meer verwant is aan sportbewegingen dan traditionele krachtoefeningen.

De LXR® fitness bag

De LXR® fitness bag is ontworpen voor intensief gebruik en is verkrijgbaar in twee varianten: caramel en chocolate. De caramel heeft een startgewicht van 6 kg, de chocolate start vanaf 12 kg. Beide bags hebben de mogelijkheid om aan beide zijden een extra gewicht van 1,5 kg aan te ritsen, wat een totaal van 3 kg toevoegt aan het startgewicht.

• Het ontwerp met de verschillende handles maakt het mogelijk om veilig te bewegen in driedimensionale patronen, met verschillende snelheden.
• Zowel het bewegen met de bag als het steunen op de bag creëert instabiliteit waar het lichaam adequaat op moet reageren. Hierdoor wordt de stabiliteit en coördinatie uitgedaagd
• Met twee verschillende bags zijn er 4 gewichtsopties: 6, 9, 12 en 15 kg.

Wil je zelf ook een LXR® fitness bag? Bekijk de webshop van House of Workouts. 

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

LXR op Facebook LXR op Twitter LXR op Google Plus LXR op Instagram